Çiya Sofrası
Kaybolmuş kültürlerin ve unutulmuş lezzetlerin bahçesi
Çiya Sofrası
Bir mütevazı kebapçı dükkânından heveskârlık, araştırma ve sevgi ile örülen bir yemekler dünyasına yolculuk aslında Çiya’nın serüveni.
Çiya… Adı gibi yüksek dağ başlarını ve dağ çiçeklerini çağrıştırıyor. Eskiden yalnız iyi bir kebap ve iyi bir lahmacun için gidilen ve adını bilenlerin bile ne anlama geldiğini ancak sorarak öğrenebildiği bu yuvadan “Çiya” markasıyla bir “Sofra” da doğdu. Özel olarak düzenlenmiş bir ikinci “kebapçı” da katıldı kısa bir süre önce bu zenginliğe. Üçü birbirine bir kaç metre uzaklıkta üç Çiya…
Kadıköy Balıkçılar Çarşısı’nda “bir gün mutlaka” uğrayacağınız bu mekânlarda, Çiya’nın bilgeliğinden ve mutfağından, daha doğrusu onu var eden “yemek mühendisleri”i Zeynep Hanım ve Musa Bey’in elinden çıkma, bizi “Mezopotamya’dan Osmanlı’ya, Balkanlardan Kafkasya’ya; Asya’dan Arap Yarımadası’na değin uzanan çok geniş bir coğrafyada” gezdiren zengin bir mutfak bulacaksınız.
“Çiya”lar yalnız birer dükkân değil, bir araştırma ve uygulama merkezi bence…
Kaynak:Sabri Koz, Çiya Sofrasından Küçük Yemek Sözlüğü ve Seçme Yemekler Kitabı
Çiya Sofrası – Menü
Çorbalar
Ezo Gelin – Soğuk Çorba – Pırpar Çorbası
Etli Yemekler
Bamya Ekşisi – Güveç-Diyarbakır – Şakiriye – Enginar Oturtma – Patlıcan Silkme – Etli Pazı Sarması Mumbar – KLahm i Kiraz – Kuru Sebze Dolması
Kebaplar
Fıstıklı Kebap – Haşhaş Kebabı – Pirzola- Çöp Şiş- Tavuk Kanat İncik – Alinazik – Kaşarlı Kebab Karışık Kebap – Güveç – Kilis Kebap – Vejeteryan Kebap – Ekşili Kebap – Ekşili Taraklı – Nizip Yoğurtlusu – Gülbahar Kebabı – Kilis Tava – Oruk (Simit) Kebabı – Acılı Kıyma Kebabı – Sebzeli Kebap (Beyti) – Patlıcanlı Kebap – Soğan Kebabı – Tavuk Şiş – Frenk Kebabı (Domatesli Kebap) – Cartlak Kebabı – Halep İşi – Küşneme – Karnıaçık – Kıyma Kebabı (Acısız) – Kağıt Kebap – Çiya Kebabı – Kuşbaşı Kebabı – Abagannuş (Babahannuş) – Altı Ezmeli Kebap