Garın açılması arkeolojik kazılara bağlı

Haydarpaşa Garı restorasyonun 2020 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, gardaki çalışmaların belirlenen tarihte bitirilmesi için arkeolojik kazıların tamamlanması gerektiği cevabını verdi

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün tarihi Haydarpaşa Garı’nın orijinal haline sadık kalarak hazırladığı restorasyon projesine 2015 yılında Kadıköy Belediyesi onay vermişti. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmıştı. 2016 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında sona doğru geliniyor.

28 Kasım 2010’da çıkan yangında çatısı zarar gören tarihi Haydarpaşa Garı özgün durumu korunarak restore ediliyor.  Çatıdaki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte yangında duran garı saati de eski yerine konuldu. Çatının tamamında aslına uygun olarak İspanya’dan getirilen siyah renkli arduvaz taşı kullanıldı. Çatı restorasyonuna başlanmasıyla kazıkların üzerine oturtulmuş olan gar binasının temel, kolon ve güçlendirme çalışmalarına geçildi. Yolcu salonu ve gişelerin olduğu giriş bölümünde de çalışmalar tamamlanmak üzere. Çalışmalar, garın 2. ve 3. katındaki bölümlerde devam edecek.

Garın açılması arkeolojik kazılara bağlı

VİTRAYLAR TAKILIYOR

Çatının tamamlanmasının ardından, gar binasının içi ve dış cephe kaplamasına geçildi. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre; binanın camlarında yer alan renk renk vitray süslemelere ayrı bir özen gösteriliyor. Vitraylar için Haydarpaşa Garı’nın içerisinde bir vitray atölyesi kuruldu. Atölyede tek tek vitraylar aslına uygun olarak yapılarak yerlerine takılıyor.

TAVANLAR KORUMA ALTINA ALINDI

Binanın salonlarında bulunan tavan süslemeleri ve kabartmaları de yine tek tek elden geçirildi. Kabartmalar tamir edildi, renklerine uygun olarak tekrar boyandı. Aslına uygun olarak restore edilen tavanlar, restorasyon çalışması sırasında çıkan toz ve oluşabilecek kazalara karşı tavanlar oluşturulan kalkanlarla koruma altına alındı. Haydarpaşa Garı ilk yapıldığında dış cephesine kum taşı kullanılmıştı. Bu taşları yine aslına uygun olarak yerine koymak için Bilecik Osmaneli’nde bir taş ocağı açıldı. Bu taş ocağında kum taşları çıkarılarak, Haydarpaşa Garı’na getirildi. Tek tek işlenen taşlar dış cephede yerini aldı.

Garın açılması arkeolojik kazılara bağlı

ARKEOLOJİK KAZILARA BAĞLI

Haydarpaşa’da çalışmalar devam ederken, trenlerin ne zaman gara geleceği de merak konusu.  TCDD. 1 Bölge Müdürlüğü,  garın ne zaman tren trafiğine açılacağını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı DHL Marmaray Bölge Müdürlüğü’ne sordu. Bakanlığın cevap yazısında “ Haydarpaşa Garı yenileme projesinin  ilk etap yapım işleri için planlanan tahmini bitiş tarihinin verilebilmesi için ilgili alandaki arkeolojik kazı, belgeleme ve kurul süreçlerinin tamamlanması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Garın açılması arkeolojik kazılara bağlı

İLK RESTORASYON DEĞİL

Haydarpaşa’da Garı’nda başlayan restorasyon ilk değil. Gar binasının birkaç defa onarımdan geçtiği biliniyor. 1. Dünya Savaşı sırasında silah taşıyan vagonlardaki cephanelerin alev almasıyla binanın bazı bölümleri yanmış. Yangında zarar gören taşlar aynı malzemeden işlenerek, 1937-38 yılında yenilenmiş. 1979 yılında ise Haydarpaşa Garı’nın açıklarında Indepenta adlı Romen tankerinin bir Yunan yük gemisiyle çarpışması sonucu yüksek ısıdan kaynaklı binanın vitraylarında kullanılan kurşun erimiş, camlar kırılmış. O’ Linneman adlı ustanın eseri olan vitraylar yeniden onarılmış. Dört dış cepheyle iki kulenin restorasyonuysa 1983’te yapılmış.

Bir yanıt yazın